Woensdag Groendag Blog
Esprit Bio – ons zonnetje in huis

Het is weer woensdag groendag en het voorjaarszonnetje vraagt om een goed glas gekoelde wijn! Daarom brengen wij graag onze favoriete witte wijn bij u onder de aandacht, een biologische Sauvignon Blanc uit het zuiden van Frankrijk.

De Esprit Sauvignon Blanc is uiteraard te bestellen in onze webshop, en is een perfecte wijn spijs combinatie met onze 1/2 biologische kip!

Biologische wijn

Wat maakt een wijn nou biologisch, vraagt u zich wellicht af? Wijnbouwers die een biologische wijn produceren nemen een evenwichtig biologisch levende grond als uitgangspunt. De wijngaard wordt altijd regelmatig bemest. Voor een biologische wijn wordt er uitsluitend gekozen voor organische meststoffen. De wijnranken zijn zo heel gezond en de druiven zitten op die manier voor mineralen en hebben een sterk organisch afweersysteem tegen bacteriën en dergelijke. Indien deze zich toch aandoen wordt er met natuurlijke middelen, zoals netels, meel en mineralen, gezorgd voor bestrijding zonder chemische middelen. Een biologische wijn mag pas zo heten wanneer het ministerie van landbouw binnen de Europese Unie de jaarlijkse controle heeft uitgevoerd en de wijnbouwer het certificaat in ontvangst mag nemen of deze wordt verlengd.

‘Waarom zou iedere wijnbouwer eigenlijk niet voor deze natuurlijke wijze kiezen?’ Is een veelgestelde vraag. Terecht, want vanzelfsprekend is deze natuurlijke wijze van telen en produceren ooit de enige manier geweest. Hier zijn, zoals met veel producten, meerdere redenen voor. Denk aan de vraag van de markt, met ‘chemische’ geur- of kleurversterkers wordt een wijn sneller verkocht. Ook kan het de productie snelheid verhogen, kost het minder moeite en tijd om de wijn te produceren en ligt het rendement automatisch hoger.

Een ding is zeker: een biologische wijn is 100% natuurlijk en dat proef je. Daarnaast is het ambacht hoog en de liefde voor de gaard groot. Dat wil niet zeggen dat dit niet geldt voor ‘niet-biologische’ wijnboeren. Sommige boeren maken natuurlijke wijnen, maar kiezen toch een bepaalde manier van productie waardoor zij dit label niet ontvangen.

Sauvignon Blanc

Om terug te komen op de Sauvignon Blanc die ons lenteweer becomplimenteerd, gaan we even op denkbeeldige reis naar de wijnstreek Languedoc in Zuid-Frankrijk. Hier ligt in het zuid-westen de wijnproducent ‘Les Vignerons du Sommiérois’. In dit gebied bevat de bodem mergel, kalk, klei en er zijn ook rode gronden met vuursteen. Kortom: veel mineralen en voedende stoffen voor een gezonde en snelgroeiende wijngaard. De Esprit Bio wordt door onze leverancier Wijnimport  Bart als volgt beschreven: “Lichtgeel van kleur. Geurig met zuivere impressies van bloemen en citrusfruit. Maar ook het iets stuivende van de sauvignon blanc met een hint van buxus. Elegante smaakvolle wijn, gemaakt van biologisch geteelde druiven.”

Met die smaakvolle woorden rest ons niets anders te zeggen dan: proost! Drink en geniet met mate. Hopelijk mogen wij gauw onze terrassen weer voor u openen zodat u met uitzicht op groen Overschie kunt genieten van uw favoriete drankjes.

Laat uw bericht achter, wij staan voor u klaar.